Obserwatorzy

sobota, 4 stycznia 2014

Menu Weselne

Przykładowe Menu, oczywiście to tylko propozycja, pewnie większość z tego menu nie będzie zaserwowanych ze względu na to , że może się okazać że wszyscy goście to mięsożercy:)
Obiad:
- Rosół z kury z makaronem
- Kremowa zupa z suszonych borowików ze śmietaną
Deser:
ciasto, lody, owoce,tort.
Napoje:
soki, woda niegazowana z cytryną, woda gazowana, napoje gazowane, kawa, herbata, alkohol według uznania.
Danie główne:
  • różne garunki mięs do wyboru: kotlet schabowy, de vollaile, filet z kurczaka, kotlet mielony z pieczarkamipolędwiczki w sosie kurkowym, schab w sosie, zrazy zawijane, pieczeń w sosie, udka pieczone;
  • dodatki: ziemniaki z wody, ziemniaczki pieczone, frytki, ryż, kluski śląskie;
  • surówki: bukiet surówek, sałatka grecka, kapusta pekińska, wiosenna, z czerwonej kapusty, z białej kapusty, buraczki.


    Przekąski zimne:półmisek wędlin z sosem chrzanowym,
    galantyna z kurczaka z żurawiną,
    galaretka drobiowa,
    schab ze śliwką w galarecie,
    śledź na różne sposoby,
    ryba po grecku,
    pasztet z żurawiną,
    rolada mięsna w bekonie,
    jajko w sosie tatarskim,
    łosoś wędzony,
    schab w galarecie,
    jajko na plasterku pomidora z sosem czosnkowym,
    pomidor, ogórek, papryka konserwowa, pieczarki marynowane,
    różne sałatki: jarzynowa, pieczarkowa, z tuńczykiem, meksykańska, selerowa, z piersi kurczaka, krabowa, węgierska, sycylijska, rosyjska, szefa.
     Dania gorące:
    flaczki,
    zupa gulaszowa,
    barszcz z krokietem,
    barszcz z pasztecikiem,
    żurek z wędzonką,
    bigos,
    gołąbki,
    szaszłyki,
    golonki z kapustą zasmażaną,
    udka z kurczaka,
    zrazy w sosie myśliwskim z kluskami śląskimi.
    Stół wiejski:
    swojskie wędliny, smalec, pasztet, kaszanka, chleb swojski, ogórek kiszony, różne rodzaje serów, różne pierogi, placki ziemniaczane, bimber.
    Potrawy wegetariańskie:
    panierowany camembert, krem z brokułów, krem pomidorów, czerwony barszcz z krokietami grzybowymi, bulion warzywny,, warzywne szaszłyki, warzywa faszerowane, zapiekanki jarzynowe, placki ziemniaczane, pierogi ruskie, surowe warzywa z kilkoma dipami, grillowane plastry cukinii, sałatki warzywne i owocowe.

7 komentarzy:

  1. Mamy ponowne menu ale Twoje troszkę bardziej urozmaicone :) Tak się zastanawiamy nad rybą po grecku, czy jej nie usunąć z menu, boję się że nikt jej nie ruszy? ale może akurat mylę się ;) oby :) A.

    OdpowiedzUsuń
  2. W zależności jakie są gusta gości:) mój luby i moja rodzinka jest mega rybna;) więc u mnie by chętnie zjedli:) z doświadczenia wiem ze będą szukać jakiegoś mięcha pysznego i barszcz z krokietami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ula.. po przeczytaniu menu... z chęcią wpadłabym na Twoje wesele na degustacje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Z jednej strony, przy takiej ilości gości to ja bym się tam w tłumie zgubiła :) z drugiej... będziesz miała tyle gości, że ja już chyba nie będę się wpraszała :) .

      Usuń
  5. Ulalala :) od siebie dodam bardziej deserowo: fontanna z czekoladą :)
    Uparłam się na nią i dobrze. Mieliśmy dwie- z mleczną i białą.
    Dzieciaki były zachwycone, a i dorośli nie odmówili degustacji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie, tylko obawiam się o tych biednych rodziców, którzy będą musieli pilnować lub wycierać dzieciaczki od czekolady, jest to jednak jakiś kłopot. A dla młodszych uczestników, też wymyśli się jakąś atrakcje:)

      Usuń

Jak tu jesteś, to pozostaw po sobie ślad:)!
odwdzięczę się :)
Miłego dnia, czy też nocy, zależnie jaką porą do mnie trafiłeś: D